Wat is Henna?

Henna  Lawsonia inermis , ook bekend als  hina, mehndi,  hennaboom mignonette-boom,  Egyptische liguster)  is een  bloeiende plant  die 12-15 voet hoog wordt  en afkomstig is van de enige soort van het geslacht Lawsonia . De Engelse naam "henna" komt van de Arabische term  الحناء ( al-ḥinnā) . De naam henna verwijst ook naar de kleurstof die is bereid uit de hennaplant en de kunst van het tijdelijk tatoeëren van die kleurstoffen. Henna wordt al eeuwenlang gebruikt om huid, haar en vingernagels te verven, evenals stoffen zoals zijde, wol en leer.           

Waar word Henna voor gebruikt?

De kunst van henna (mehndi of mehendi genoemd in Hindi en Urdu-talen) wordt al meer dan 5000 jaar beoefend in Pakistan, India, Afrika en het Midden-Oosten. Sommige documentatie dateert tot meer dan 9000 jaar geleden. Omdat henna natuurlijk verkoelende eigenschappen heeft, gebruikten woestijnbewoners al eeuwenlang henna om hun lichaamstemperatuur onder controle te houden. Ze maakten een pasta van de geplette gedroogde bladeren van de hennaplant en drenkten hun handpalmen en voetzolen erin om een ​​verkoelend effect te krijgen. Het verkoelende gevoel werd door het hele lichaam gevoeld zolang de hennavlek op hun huid bleef. Toen de vlek aanvankelijk vervaagde, liet het patronen achter op het huidoppervlak, wat leidde tot ideeën voor het maken van ontwerpen voor decoratieve doeleinden. In de oude Egyptische tijden droegen zelfs mummies henna-ontwerpen en het is gedocumenteerd dat zelfs Cleopatra henna gebruikte voor decoratieve doeleinden.

Cultureel gebruik:

Henna werd en word om meerdere redenen gebruikt, waaronder:

  • Zelfexpressie
  • vieringen zoals bruiloften, babyzegeningen, vakanties en verjaardagen
  • Inspiratie
  • Herinneringen - Belangrijke berichten werden met henna geschreven om ze niet te vergeten. 
  • Schoonheid en versiering - een vorm van een sieraad of lichaamsversiering
  • Cosmetische behandeling - bijv. Bedekken van een litteken / tatoeage Zegeningen en welzijn - een nieuwe bruid of een nieuw kind zegenen
  • Om deel uit te maken van een oude traditie
  • Alternatief of voorloper van een tatoeage

Medicinaal gebruik:

 • Geneeskunde: Henna wordt als een kruid beschouwd en het is al lang bekend dat het genezende eigenschappen heeft. Het wordt plaatselijk gebruikt en wordt meestal niet ingeslikt of ingeademd. In de oudheid werd het op het huidoppervlak aangebracht voor het genezen van hoofdpijn, buikpijn, brandwonden (inclusief zonnebrand), open wonden, koorts, voetschimmel en zelfs  om haaruitval te voorkomen .  
 • Sunblock: Henna is gebruikt op de neuzen van dieren om zonnebrand te voorkomen. Het laat ook tan-lijnen achter na een zonnebrand als het wordt gebruikt als lichaamsversiering.
 • Insectenwerend middel: wordt vaak aangebracht op geitenhuidzakken en ander leer, nadat ze met zout zijn uitgehard. Het maakt de zakken "insectenbestendig" of "motbestendig" door de huid giftig / oneetbaar te maken voor die wezens.
 • Antischimmel:  vanwege de bekende schimmelwerende eigenschappen wordt in de oude Ayurveda-geneeskunde hennapasta op de huid aangebracht om voetschimmel en andere schimmelziekten te verminderen. 

Bruiloften en andere henna tradities

Henna wordt traditioneel gebruikt voor speciale gelegenheden zoals vakanties, verjaardagen en bruiloften in Afrika, Pakistan, India en het Midden-Oosten. De meest populaire van de tradities is de Mehndi (henna) Nacht waar de bruid, haar familie, familieleden en vrienden samenkomen om de komende bruiloft te vieren. Deze avond is gevuld met spelletjes, muziek en dansvoorstellingen die mogelijk al maanden voorafgaand aan het evenement zijn gerepeteerd door degenen die het dichtst bij de bruid staan. Gedurende deze tijd krijgt de bruid uitgebreide hennapatronen op haar handen en voeten die naar haar ellebogen en soms knieën gaan. De bruidspatronen kunnen uren duren en worden vaak gedaan door meerdere  henna-artiesten . De gasten ontvangen meestal ook  kleine ontwerpen (tatoeages) op de rug van hun hand.

Tegenwoordig geven bruiden er de voorkeur aan om hun henna vóór de mehndi-avond te laten doen, zodat ze kunnen genieten van de festiviteiten en ook een diepere vlek hebben op de trouwdag.

De traditie houdt in dat zolang de hennavlek op de bruid verschijnt, ze geen huishoudelijk werk hoeft te doen! Er wordt gezegd dat hoe donkerder de vlek, hoe beter het huwelijk en hoe beter de schoonmoeder zal zijn, dus je kunt je voorstellen waarom de bruid zou willen dat de vlek donker uitkomt en zo lang mogelijk meegaat!

Tijdelijke Henna Tatoeages:

Voor lichaamsversieringen worden de bladeren van de hennaplant gedroogd, tot een fijn poeder geplet en met verschillende technieken tot een romige pasta verwerkt. Deze pasta wordt vervolgens op de huid aangebracht en kleurt alleen de bovenste huidlaag. In zijn natuurlijke staat zal het de huid een oranje of bruine kleur verven. Hoewel het er donkergroen (of donkerbruin, afhankelijk van de henna) uitziet wanneer het wordt aangebracht, zal deze groene pasta afschilferen en een oranje vlek onthullen. De vlek wordt na 1-3 dagen aanbrengen een roodbruine kleur. De handpalmen en de voetzolen zijn het donkerst omdat de huid in deze gebieden het dikst is en de meeste keratine bevat. Hoe verder weg van handen en voeten de henna wordt aangebracht, hoe minder de kleur. Het gezicht is meestal het lichtst.  

Henna werkt op alle huidtypes en kleuren. Het ziet er net zo mooi uit op een donkere huid als op een lichte huid, maar omdat de huid van sommige mensen de kleurstof beter kan opnemen dan andere, kan het er op de een prominenter uitzien en niet zo veel op de ander. Desalniettemin is henna een symbool van schoonheid, kunst en geluk en is het bedoeld voor iedereen!

Leuk weetje: omdat henna fungeert als een sunblock, is er dat extra voordeel als je in de zomer henna-ontwerpen hebt. Voor degenen die graag bruin worden, onthoud: het laat bruine lijnen achter! Om hiervan te profiteren, is het het beste om een ​​henna-ontwerp te krijgen, de natuurlijke kleur 3-5 dagen te laten zitten en dan een kleurtje te krijgen. Op deze manier kun je genieten van de natuurlijke hennakleur op je lichaam, de hennakleur met de teint, en daarna tanlijnen in de vormen van het dessin (zodra de henna vervaagt)! De tan-lijnen gaan net zo lang mee als de daadwerkelijke bruine kleur!

Henna als Haarverf voor je Haren of Wenkbrauwen:

Henna is een natuurlijke permanente kleurstof die over de hele wereld veel wordt gebruikt vanwege zijn kleur en geweldige voordelen voor het haar. Henna-haarkleuring dateert van duizenden jaren en wordt door zowel mannen als vrouwen gebruikt om hun haar, baarden, snorren en zelfs het haar van dieren te verven. Het is een snelgroeiende trend in de natuurlijke haarindustrie omdat het een gezond alternatief is voor de giftige chemische kleurstoffen die op de markt worden aangetroffen. Henna doet het tegenovergestelde voor de hoofdhuid en het haar dat synthetische kleurstoffen doen. Het maakt het haar zelfs sterker, glanzender, gezonder en verjongt droog, dof en beschadigd haar. Hoe meer het wordt aangebracht, hoe beter het is voor het haar. Aan de andere kant kunnen synthetische kleurstoffen niet alleen het haar beschadigen, maar ook de gezondheid. Een ander leuk feit over henna is dat degenen die gevoelig zijn voor synthetische haarkleurmiddelen vaak baat kunnen hebben bij henna-haarverf. 

Voordelen Henna Haarverf

 • Het kleurt het haar oranje tot rijk rood en vermengd met andere kruiden kan het je vele andere kleurvariaties geven, van licht roodblond tot zwart.
 • Het versterkt het haar en helpt breuk en gespleten haarpunten te voorkomen
 • Het helpt haaruitval en dunner worden van het haar te voorkomen
 • Het maakt het haar glanzend en glanzend
 • Het conditioneert het haar
 • De schimmelwerende en antiparasitaire eigenschappen houden de luizen buiten en helpen schimmelziekten in de hoofdhuid te voorkomen
 • Het verjongt droog, dof en beschadigd haar door de cuticula te sluiten en glad te maken
 • Het wordt vaak gebruikt door mensen met een gevoelige huid en kankerpatiënten vanwege de zachte eigenschappen. 
 • Het verzacht vaak het haar. Het haar kan stro-achtig aanvoelen als het op gebleekt haar wordt gebruikt, omdat de extra laag van de henna het haar na het bleken stijver kan maken. Het uitgroeien zal echter erg zacht aanvoelen.

Nadelen Henna Haarverf

 • Niet alles wat natuurlijk is, past bij iedereen, dus henna is misschien niet voor iedereen. Het is het beste om een ​​strengtest en een patch-test uit te voeren en voor gebruik een arts te raadplegen.
 • Henna is een permanente haarverf. Het komt niet uit het haar, dus het haar moet uitgroeien om de kleur te verwijderen. Het zal dus vervagen, zodat de kleur in de loop van de tijd lichter zal worden.
 • Henna op zichzelf is een roodachtig oranje kleurstof, dus het zal het haar rood kleuren, tenzij het wordt gebruikt met andere kruiden, zoals indigo en amla .
 • Het kan moeilijk zijn om een ​​synthetische kleurstof over henna te gebruiken, afhankelijk van de chemicaliën in de kleurstof. Dus als je eenmaal de kleur hebt, moet je misschien wachten tot hij uitgroeit voordat je andere kleuren gebruikt.

Hoe lang blijft henna zitten?

De ontwerpen blijven over het algemeen 1-4 weken op het huidoppervlak zitten, afhankelijk van de henna, de verzorging en het huidtype. De handpalmen, voetzolen en andere ruwe plekken zoals de knokkels zijn het donkerst. De vlek op de handen vervaagt het snelst bij doorgaan met wassen en kan tot twee weken aanhouden. De onderarmen en onderbenen en enkels gaan het langst mee en gaan tot wel 4 weken, soms langer! In gebieden waar er minder verhoornde cellen zijn, zal de henna het lichtst kleuren en sneller verdwijnen. Deze gebieden omvatten de bovenarmen, rug, buik, borst, gezicht, enz. 

Hoe lang blijft henna zitten?

Dit is helaas niet mogelijk. Op je huid kun je het misschien een beetje versnellen door het vaak te wassen, maar je zult vooral veel geduld moeten hebben. In het haar is de henna ook permanent. Het kan vervagen, maar het is moeilijk te verwijderen.

Product added to wishlist
Product added to compare.

This website uses cookies to improve user experience. By using our website you consent to all cookies in accordance with our Cookie Policy.